städtips för en storstädning av hemmet

Rengöringstips för hushållet – Storstädning

Med slutet av året bara några dagar bort så kommer de flesta personer förmodligen påbörja sin ”i-slutet-av-året-städning” motsvarig storstädningen eller vårstädning. Detta är tidpunkten för att göra sig av med gamla saker, behålla saker som man fortfarande kommer ha användning av, och köpa nya saker som man kommer att använda under det kommande året.

Men att städa hela huset efter kanske cirka sex månader utan någon större storstädning kan vara väldigt tidskrävande, för att inte nämna stressande. För att se till att din ”i-slutet-av-året-städning” blir utförd med så lite stress som möjligt så kommer här några tips för att hjälpa dig få ut så mycket som möjligt av denna engångssyssla.

Smarta tips på storstädning för ditt hem

Involvera familjen

Vem säger att det bara är du som ska sköta storstädningen? Ditt hem är också hem för alla de andra medlemmarna i familjen, så de bör alla hjälpa dig (förutom om du lever ensam såklart, för i det fallet måste du sköta all städning själv!).

Dela ut olika sysslor till olika personer. Om du kan, fråga dem vad de vill göra. Rengöra golven? Diska? Ta hand om trädgården? Putsa fönstren? Organisera garaget? Att involvera hela familjen kommer inte bara att minska din arbetsbörda utan också skapa en känsla av samhörighet. Om alla gör hans eller hennes del så blir det en bättre sammanhållning i familjen.

Involvera de små barnen

Att dela ut sysslor till barn är ett fantastiskt sätt att också lära ut en känsla av ansvar i en tidig ålder. Detta är som att slå två flugor i en smäll, de lär sig något och du får hjälp. Varje syssla som att mata husdjuren medan alla andra städar eller viker tvätt, är bara det en stor grej. Om de har sitt eget rum kan de städa sitt eget rum och slänga sitt egen skräp.

Börja uppifrån

När man städar ett hus är det bra att starta uppifrån och sedan gå nedåt. Detta betyder att du först rengör taket, sedan väggarna och fönstren, innan du rengör golven och dammar av soffan och andra möbler. Detta på grund av att damm från höjden till sist ramlar ner och smutsar ner de lägre delarna av huset igen. Om det är många personer som städar samtidigt kan man göra allt på samma gång, men du kommer fortfarande att behöva göra en stor slutgiltig sopning eller dammsugning av golven och möblerna.

Var inte en ”samlare”

Om du inte använt något på över ett år är risken stor att du inte kommer att använda det någonsin igen i framtiden heller. Detta är särskilt sant gällande kläder i din garderob. Gör dig av med dem.

De flesta personer som inte verkar kunna slänga saker verkar tro att det kommer att komma en tid då de kommer att använda föremålet, men om man inte har ett system för att hitta saker, eller en databas för att lista varje litet föremål i varje skrymsle av hemmet, så kommer man nog att ha glömt att man har den i vilket fall. Så lägg dem alla i en låda och organisera en loppmarknad. Vem vet, kanske har någon användning av dem just nu.

Schemalägg din storstädning

Att städa hela huset kan inte utföras på en endaste dag även om du har en hel armé av händer som hjälper dig att göra det. Försök att schemalägga städningen dag för dag så att allt kan utföras på logiskt vis. Tre eller fyra dagar bör dock räcka beroende på hur många hjälpredor som finns och hur stort huset är.